Van een volwassen persoon blijft ongeveer 2,5 - 3 kg as over.
Het is belangrijk dat er altijd overleg is met het crematorium of de begraafplaats, waar wordt bijgezet. De maten van de nissen in urnenmuren kunnen verschillen en ook zijn er meestal regels voor maatvoering en soms uitvoering van monumenten.
Het crematorium kan de as alleen meegeven aan de aanvrager van de crematie of een door de aanvrager gemachtigde. Het crematorium moet kunnen controleren of de juiste persoon de as ophaalt, of dat er een machtiging is afgegeven.
Ja, met toestemming van de eigenaar van de grond waarop de as verstrooid wordt. Er is overigens veel mogelijk rond asverstrooiing. Onze uitvaartverzorger kan daar alles over vertellen.
Ja dat mag. As mag in delen worden bewaard; ook op verschillende bestemmingen. He tis ook mogelijk een deel te verstrooien en een deel te bewaren, bijvoorbeeld in een mini-urn, asmedaillon of glasobject.
Informeer bij consulaat/ambassade van het desbetreffende land. Bij veel landen gaat dit vrij eenvoudig en is alleen een crematieverklaring (in een voor dat land leesbare taal) en een afgesloten asbus nodig. Het crematorium kan helpen. Bij sommige landen gelden echter strenge regels. Informeer voor de zekerheid dus altijd. Het crematorium kan meestal helpen met de benodigde papieren.
Er zijn procedures die moeten worden nageleefd die borgen dat de identiteit van de overledene kan worden vastgesteld. De uitvaartverzorger plakt een identificatiestickertje met een nummer op de kist. Bij aankomst bij het crematorium wordt de identiteit gecontroleerd aan de hand van meegenomen documenten en het nummer op de kist. Dit gebeurt nogmaals voordat de kist wordt ingevoerd in de oven. Op de kist gaat een vuurvast steentje met het unieke crematienummer. Dit gaat mee in de oven en blijft in de as aanwezig, totdat de as bijvoorbeeld verstrooid wordt. Aan de hand van dit steentje kan altijd de identiteit van de overledene worden vastgesteld. Als de sticker niet op de kist is aangebracht, of de gegevens kloppen niet met de documenten, zal de familie gevraagd worden de overledene alsnog ter plekke te identificeren.
De algemene nis is niet voor publiek toegankelijk. Meestal kan in overleg met de administratie van het crematorium wel een afspraak worden gemaakt om de asbus te bezoeken. De asbus wordt dan uit de algemene nis gehaald.
Als de grond eigendom is, mag dat. Anders is toestemming van de eigenaar nodig. Bij het maken van de keuze tussen verstrooien en begraven is het goed na te denken of de as nog verplaatst kan worden, bijvoorbeeld bij een verhuizing.
Nee, elk crematorium beschikt over een algemene nis, dat is een bewaarruimte waar de as een aantal maanden bewaard mag worden.
Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.